Kendinizi bitkisel yağların koku ve cazibesine kaptırmadan önce...
Aromaterapi güvenli ve doğal bir destekleyici tedavi şekli olmakla birlikte, kullanılan yağların organizma üzerindeki etkileri dolayısıyla ancak belirli kurallara uygun olarak uygulanması durumunda güveni olacaktır.
Aromaterapik yağların kalp ritmini arttırabileceği, tansiyonu yükseltip, azaltabileceği, kadınlarda adet kanamasını arttırabileceği, düşüklere sebebiyet verebileceği ve daha pek çok özelliği göz önünde bulundurulduğunda, aromaterapinin sadece bilinçli bir şekilde kullanımı öngörülebilir. Burada da aromaterapi konusunda ihtisas sahibi bir hekimin önerileri doğrultusunda kullanımı önem arzetmektedir.
Bitkisel yağların güzel kokularına kapılarak organizma üzerindeki olası etkilerini gözardı edilirse, riskli bir durumla, hatta hayati tehlike ile karşı karşıya kalmamak için lütfen dikkat...
Hamilelikte ve çocuklarda doktor kontrolü ile dikkatli kullanılmalıdır.
Bazı yağlar tahriş edici olabildiğinden cilde yönelik uygulamalarda dikkat edilmesi ve seyreltilerek uygulanması.
İlaç kullanımı ile birlikte aromaterapik yağlar kullanılmamalıdır. Yağlar, kullanılan ilacın etkisini yok edici veya arttırıcı etki gösterebilir.
Bitkisel yağlar organizma açısından zehirleyici olabilir. Öncelikle karaciğer ve böbreklerle ilgili riskli durumlar ortaya çıkabilir. Zehirleyici özellikleri dolayısıyla kullanım süreleri, kullanım şekilleri ve dozajları oldukça önemlidir.
Astım ve benzeri rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalıdır.
Bitkisel yağlar hiçbir şekilde ve ne sebeple olursa olsun, gözlere tatbik edilmemelidir.
Aromaterapik bitkisel yağlar allerjik bünyelerde dikkatle uygulanmalıdır.
Pek çok bitkisel yağ, ciltte güneşe karşı hassasiyet durumu ve güneş yanıklarına sebep olabilir. Yağların kullanımından sonra 12 saat güneşe çıkılmamalıdır.
Kafur, karabiber, okaliptüs ve pek çok nane çeşidi diğer tedavilerin etkilerini yok edeceğinden, diğer bir tedavi şekli sürecinde aromaterapi'den uzak durulması gereklidir.
Aromaterapi sonrası oluşabilecek sersemlik hissi sonucunda araç, iş makinaları vb. aletlerin kullanımı sakıncalıdır.
Gereğinden uzun süre uygulanan solunum yollu aromaterapik tedavi baş ağrısı, kusma ve baş dönmesine yol açabilir.
Pek çok migren çeşidi için geçerli olmak üzere, migren atakları sırasında aromaterapik tedavi uygulanması, durumu daha da kötüleştirebilir.
Yeni doğan bebeklere aromaterapi uygulanmamalıdır.
Bitkisel yağlar çocukların erişiminden uzak, kilit altında muhafaza edilmeli ve ağız yoluyla alınmamalıdırlar.
Evde muhafaza edilen aromaterapik yağ şişeleri etiketlenmeli, damlalıklı bir şişe ve çocuklar tarafından açılamayacak bir kapak ile emniyete alınmalıdırlar.
Aromaterapik yağların ağız yoluyla alınması durumunda en kısa sürede tıbbi müdahale gereklidir. Müdahalede bulunan doktora hangi aromaterapik yağın alındığının bildirilmesi faydalı olacaktır.
Aromaterapinin doktor kontrolu altında kullanımında bebekler, yetişkinler ve yaşlılar için farklı dozlar gereklidir. Bazı yağlar ise aromaterapi sırasında kesinlikle kullanılmazlar.
Bergamot, greyfurt, limon, ağaçkavunu, portakal, turunç ve melekotu gibi yağlar fotosensitiviteyi (güneşe karşı duyarlılık) arttıracağından güneşte veya solaryum'da kullanılmamalıdır.
Yüksek tansiyonu olan kişilerce biberiye yağı kullanılmamalıdır.
Sara, epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde rezene, ökaliptus ve kekik yağı kullanılmamalıdır.
Diabet rahatsızlığı olan kişilerde okaliptus, ıtır ve limon yağı kullanılmamalıdır.
Karanfil, fesleğen, yalancı mirha, ardıç, biberiye, tatlı mercangüç, oğulotu, adaçayı, rezene, anason, servi, yasemin, hardal, karaturp, ingiliznanesi, kekik ve melisa gibi yağlar hamilelik süresince kesinlikle kullanılmamalıdır.
Anason, hintlimonu, havuç tohumu, tarçın, karanfil, kekik ve kafur gibi yağlar diğer bir yağ ile karıştırılarak seyreltilmeden, saf olarak kullanılmamalıdır.
Tarçın ve karanfil yağları yüz bölgesinde kullanılmamalıdır.
Fesleğen, rezene, hintlimonu, biberiye, limon verbena ve diğer asitli yağlar hassas ciltlerde kullanılmamalıdır.
Aromaterapik yağlar ağız yoluyla alınmamalıdır.
Ateşli hastalıklar, deri veya eklem iltihapları, bilinmeyen kaşıntı ve kızarıklıklar, ödem ve şişmeler, bilinmeyen iltihaplı durumlar, yaralar, spor yaralanmaları ve burkulmaları, kas yırtılmaları, bağdokusu zedelenmeleri, kırıklar, açık yaralı yanıklar, varisler, kanser türleri ve ameliyat sonralarında tedavi maksadıyla doktora danışılmadan aromaterapi yağları cilde uygulanmamalıdır.
Comments