top of page
  • Yazarın fotoğrafıSabuni

Sabun Çeşitleri

Güncelleme tarihi: 27 Kas 2018


SERT SABUN - SODYUM SABUNU

Mutfak sabunu (Marsilya) sabunu ilk başlarda % 62 yağ asidi içermekteydi. Kullanım alanlarında (ev işleri, tuvalet) yapay deterjanların kuvvetli rekabetiyle karşılaşınca, üretimi iyileştirildi.Kehribar renginde yada yarı saydam halde olan bu tür sabun yaklaşık % 62 yağ asidi içermekteydi. Buharla ısıtılan kazanlarda yada teknelerde düşük nitelikli sıvı yağların (zeytin, kolza, yerfıstığı) sodyum klorürlü ortamdaki alkali çözeltiye etkisiyle hazırlanır.


TUVALET SABUNU

Hemen hemen içinde hiç su bulunmayan son derece homojen bir hamur elde edilebilecek biçimdeki en yüksek nitelikli yağlı cisimlerden hareketle hazırlanır. Bu sabuna boyar maddeler, kokular, bakteri öldürücü etkenler (deodoran sabunlar) ve cildi yumuşatıcı maddeler (zeytinyağı, süt, lanolin, vb.) katılır.


TRAŞ SABUNU

Kalıplaşmış ve sıkıştırılmış sabunlardır.


PAYET SABUNLAR - TALAŞ SABUNU

Öncelikle aynı yapıda olan bu sabun, değişik biçimde bulunur ; % 78′ i yağ asidinden oluşmuştur ve ılık ya da soğuk suda hemen çözünür bu nedenle hassas dokumaların yıkanmasında kullanılır. Talaş sabununda % 73 yağ asidi vardır. Özellikle toz deterjanlarla birlikte çamaşır makinelerinde kullanılır.


POTASYUM SABUN - YUMUŞAK SABUN

Arap sabunuda denen bu sabun ev işlerinde ya da sanayide kullanılır. Arap sabunu üretiminde kullanılan sıvı yağlar, keten, kenevir, karanfil ve balıktan çıkarılan yağlardır. Bazlı çözelti, bir potas çözeltisidir. Zayıf bir çözelti, sonra da sabunlaşacak sıvı yağ konur ve kütle kaynama noktasına yakın ısıtılır ve karıştırılır ve kostik çözelti eklenir. Yüzeyde köpük kalmayınca ve kaynama düzenli bir hale gelirce, pişme tamamlanır. Ayrıca, tatlı badem yağından hareketle bademyağı sabunu, sodyum silikat içeren sert bir sabun olan silikatli sabun, % 10 – 15 sert sabun, kum, çakıl taşı ya da toz haldeki sünger taşı karışımı olan mineral sabun gibi başka sabunlarda üretilir .


ÇÖZÜCÜ SABUN

Bileşimine yağları ve yağlı maddeleri çözebilen aseton, butil alkol, heksalin, izopropil alkol, benzen, kloroform, karbon tetraklorür, klisen, terebentin, toluen, trikoloetilin ve kimi petrol türevlerinin katıldığı sabun yağlı ve çok kirli maddelerin yıkanmasında kullanılı, kireçli sulara karşı dayanıklıdır.


METAL SABUN

Genellikle ağır metallerden her hangi birinin çözünen bir tuz ile alkali bir sabunun tepkimesinden oluşur.


PUL SABUN

Yağ asitleri ile reçine asitlerinin oranı en az % 78 olan, küçük ya da iri parçalı, ince ve düzgün pulcuklardan oluşur.


AYDAM SABUN

Homojenliğini koruması, eloktrelitlere karşı duyarsız hale getirilmesi için, yapısına şeker, gliserin ya da bir alkol katılan sabun.


SIVI SABUN

Bileşiminde %36 oranında hindistan cevizi yağından elde edilmiş potasyum sabunu bulunan sulu çözeltiye denir.


TIBBİ SABUN

Badem ya da çekirdek yağının sodyum hidroksit çözeltisiyle sabunlaşması sırasında ilk aşamada elde edilen sabun, kir çıkartmaktan çok dezenfektan olarak kullanırlar.


TOZ SABUN

Yağ asitleri ile reçine asitlari oranı en az % 82 olan toz halinde sert sabun. Toz sabunlar çamaşır için özel hazırlanır.


YÜZER SABUN

Yoğunluğunu suyun yoğunluğunun altına düşürmek için karıştırma yoluyla içine hava katılan sabun.


YARI PİŞMİŞ SABUN

Kısmi bir tuzlama yapılsın ya da yapılmasın sıcakta hamurlaştırma işlemiyle elde edilen sabun.


SOĞUK ÜRETİM SABUNU

Sıvı durumda katılan dolgu maddeleriyle alkali kostik çözeltinin ısı veren tepkimesi sonunda elde edilir.


PONZA - MİNERAL SABUN

Bileşimine ponza taşı katılan bir sabundur .


GAR - GARLI SABUN

Ülkemizde Akdeniz bölgesinde yaygın olarak üretilen, özellikle Hatay yöresinde başlıca geçim kaynaklarından biri olan gar sabunu, defne sabunun bölgesel adıdır.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Doğal Sabun

Su ve Sabun

bottom of page